Online archief met alle brieven en artikelen Piet Mondriaan wordt geopend

Het RKD en het Huygens Instituut lanceren op dinsdag 12 maart de eerste publicatie van The Mondrian Papers, een online editie van alle brieven en artikelen van de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan. Het platform biedt nieuwe mogelijkheden om het materiaal te doorzoeken.

Piet Mondriaan (1872-1944) stuurde en ontving tijdens zijn leven vele duizenden brieven, briefkaarten en telegrammen. Daarvan zijn er wereldwijd ruim 1.700 bewaard gebleven, waarvan meer dan zevenhonderd in de collectie van het RKD. Tot nu toe is maar een klein deel van de brieven gepubliceerd, waarvan de meeste alleen in het Nederlands of Frans.

In de online editie worden de brieven en artikelen gepresenteerd in facsimile, met een transcriptie in de brontaal. Daarnaast zijn ze allemaal voorzien van een Engelse vertaling, waarmee ze voor het eerst integraal een internationaal bereik krijgen. De eerste publicatie van The Mondrian Papers bestaat uit Mondriaans brieven en geschriften tot juli 1919. Het materiaal uit de periode juli 1919-februari 1944 wordt de komende jaren gepubliceerd in drie delen.

Nieuwe manieren van doorzoeken

In het speciaal voor dit doel ontwikkelde editieplatform kunnen bezoekers de brieven van Mondriaan doorzoeken op woordniveau. Ook is het mogelijk op de in de brieven en artikelen genoemde kunstwerken en personen te zoeken. De brieven en artikelen staan in chronologische volgorde en worden voorzien van de relevante context, waaronder Mondriaans vroegste opstellen. Daarin verwoordde hij de stappen die de schilderkunst in zijn visie had doorlopen van het maken van een kunstwerk ‘naar de natuur’ naar de vervaardiging van een ‘zuiver geestelijk’ kunstwerk.

The Mondrian Papers verbindt data uit verschillende bronnen met elkaar. Zo wordt de informatie over de kunstwerken van Mondriaan rechtstreeks ontleend aan het nieuwe onderzoeksplatform RKD Research. Op die manier blijft de in de editie gepresenteerde informatie ook in de toekomst actueel. Omgekeerd worden ook aan de brieven ontleende gegevens over kunstwerken verwerkt in de bestaande datasets, zodat zowel brieven als de daarin genoemde personen, tentoonstellingen en kunstwerken up-to-date blijven en de informatie toegankelijk is op verschillende manieren.