Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia voort

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) zetten de samenwerking met Wikipedia voort. In oktober 2013 ging de eerste Wikipedian-in-Residence (WiR) van Nederland bij de KB en het NA aan de slag.

Volgens de betrokken organisaties heeft de Wikipedian-in-Residence (Hay Kranen) een brug geslagen tussen de rijke collecties van beide instituten en het hergebruik hiervan op Wikipedia, en heeft hij de collectiespecialisten geleerd hoe ze het beste met Wikipedia kunnen samenwerken. De samenwerking is zo goed bevallen, dat deze in 2015 wordt voortgezet.

De KB en het NA stellen dat de kennis, vaardigheden en bewustwording over ‘Wiki en erfgoed’ binnen en buiten de instellingsmuren zijn vergroot. Wereldwijd zijn de content, expertise en data van beide instellingen breder toegankelijk en herbruikbaar gemaakt. Irene Gerrits, Directeur Collectie en Publiek bij het NA zegt hierover: ‘Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!’ Ook Wikimedia Nederland, de vereniging die de Nederlandse vrijwilligersgemeenschap ondersteunt, kijkt terug op een geslaagd project. Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland: “We zien dat steeds meer Wikipedia-bewerkers de (digitale) weg naar KB en NA weten te vinden. Dat is een enorme verrijking voor onze encyclopedie”.

Gezien de positieve beoordeling hebben de KB en het NA besloten de samenwerking met Wikipedia voort te zetten. Zo zullen ze meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt. De KB krijgt vanaf 2015 een centrale rol in het openbare bibliotheekstelsel en wil de toegang tot informatie voor alle Nederlanders verbeteren.

De volledige evaluatie van het project is te vinden op de website van de KB (PDF). Op de projectsite worden actuele ontwikkelingen gedeeld.