Koninklijke Bibliotheek van België sluit deuren vanwege verhoogd dreigingsniveau in Brussels Gewest

Vanwege de verhoogde terreurdreiging in Brussel houdt de Koninklijke Bibliotheek van België vandaag haar deuren gesloten voor het publiek.

In een persbericht spreekt de Koninklijke Bibliotheek van België van een ‘uitzonderlijke sluiting’ op deze zaterdag. Het besluit viel na de afgekondigde maatregelen door de Nationale Veiligheidsraad, waaronder het aflasten van evenementen. Volgens die Raad is er namelijk sprake van een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven in Brussel. Het dreigingsniveau in het Brussels Gewest is verhoogd van 3 naar 4, het hoogste niveau.

De Koninklijke Bibliotheek van België meldt dat de maatregel het hele weekend (21-22 november) van kracht blijft en geldt voor al haar afdelingen en evenementen. Onder voorbehoud van verdere maatregelen door de Nationale Veiligheidsraad kunnen bezoekers vanaf maandag 23 november weer in de bibliotheek terecht. Wel zij kunnen zij de bibliotheek online raaadplegen.

De Koninklijke Bibliotheek van België is niet de enige openbare gelegenheid in Brussel die deze zaterdag de deuren dicht houdt, ook Bibliotheek Muntpunt, de Vrije Universiteit Brussel en verschillende musea zijn bijvoorbeeld gesloten. Verder zijn in het Vlaams parlement in Brussel alle activiteiten vandaag afgelast. Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft dicht.

Update 23-11-2015

Omdat het dreigingsniveau in het Brussels Gewest nog steeds op het hoogste niveau staat (4), blijven de Koninklijke Bibliotheek van België, Bibliotheek Muntpunt maar ook het Archief van de Stad Brussel maandag 23 november gesloten.

‘In overleg met de lokale en federale autoriteiten is beslist om de bibliotheek te sluiten,’ vertelt Joachim Spyns, persvoorlichter van de Koninklijke Bibliotheek van België, IP. ‘De veiligheid van onze bezoekers, personeel en collectie gaat voor alles. Het personeel wordt aangeraden om van thuis uit te werken, als de functie dit niet toelaat wordt een dienstvrijstelling omwille van overmacht gegeven.’

‘Verder zijn de federale wetenschappelijke instellingen in continu overleg met elkaar,’ aldus Spyns. ‘Zo is vandaag het rijksarchief in Brussel en de musea ook gesloten. Bibliotheken in de hoofdstad die afhangen van de deelstaten of stad zijn vandaag ook gesloten.’

Update 24-11-2015

In een persbericht laat de Koninklijke Bibliotheek van België weten dat de ‘uitzonderlijke sluiting duurt tot en met zaterdag 28.11.2015’. Het dreigingsniveau in het Brussels Gewest blijft voorlopig op het hoogste niveau (4) staan,