Zakelijke berichten #15

Universiteit Leiden en Brill digitaliseren 80.000 pagina’s middeleeuwse handschriften
Universitaire Bibliotheken Leiden en uitgeverij Brill hebben een van de topcollecties van de Universiteit Leiden gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld als online publicatie: Codices Vossiani Latini Online.
‘Gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen per 2017 van start’
De Gereglementeerde boekenprijs (GBP) in Vlaanderen gaat naar verwachting per 2017 van kracht zijn. Eerder is niet haalbaar, denken Boek.be-directeur André Vandorpe en hoofd kenniscentrum Boek.be Jef Maes. Bovendien hebben ook instituties als bibliotheken tijd nodig om de invoering te verwerken.
Microsoft wil Europeanen tegen meerprijs opslag in Duitse datacentra bieden
Microsoft wil in 2016 twee nieuwe datacentra in Duitsland opzetten. Het bedrijf werkt samen met Deutsche Telekom, dat de datacentra in handen zal hebben via een dochterbedrijf. Hiermee zou de veiligheid van de gegevens, tegen een meerprijs, gewaarborgd moeten zijn.
50.000ste ebook voor Project Gutenberg 
Een mijlpaal wordt het genoemd: inmiddels is het 50.000ste ebook toegevoegd aan Project Gutenberg, een project om ebooks vrij beschikbaar te maken via het internet. Om de initiatiefnemer Michael S. Hart te eren, is een speciale titel uitgekozen: “John Gutenberg, First Master Printer, His Acts, and most remarkable Discourses, and his Death”.
27 miljoen voor nationaal expertisecentrum data-intensief wetenschappelijk onderzoek
De inzet van computer- en datatechnologie is van groot belang om grote maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van de toekomst aan te gaan. NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, zullen daarom verder investeren in het Netherlands eScience Center (NLeSC). NLeSC is het nationale expertisecentrum voor het gebruik van Big Data in wetenschappelijk onderzoek. NLeSC is onderdeel van de langetermijnstrategieën op het gebied van Big Data van zowel SURF als NWO.
‘Blendle heeft half miljoen gebruikers’
Marktonderzoeker Multiscope stelt dat online kiosk Blendle inmiddels 500.000 gebruikers heeft. Dat blijkt uit de zogeheten Smart Electronics Monitor, een onderzoek waar 7400 Nederlanders aan meedoen.
VerhalenBieb beëindigd wegens tegenvallen belangstelling
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft besloten per 1 januari 2016 te stoppen met de begin dit jaar gelanceerde VerhalenBieb-app. De app is minder succesvol dan gehoopt, zo blijkt uit een evaluatie.
British Library koopt oudste vertaling werk Erasmus
  1. The British Library kon een van de eerste vertalingen van een werk van Erasmus bemachtigen. Het gaat om een vertaling van het Latijn naar het Engels van de Enchiridion militis Christiani.