Bibliotheeksysteem Wise nu ook geïntroduceerd in VS

Het in Nederland ontwikkelde bibliotheeksysteem Wise is op 21 maart jl. officieel geïntroduceerd bij Amerikaanse bibliotheken, tijdens het jaarlijkse congres van de Public Library Association (PLA), zo meldt OCLC | HKA in een persbericht. Na Vlaanderen zijn de Verenigde Staten daarmee de tweede buitenlandse markt waar het Nederlandse bibliotheeksysteem geïntroduceerd wordt.

Wise wordt door OCLC ’the first community engagement system for US public libraries’ genoemd. Wise kan volgens OCLC een rol spelen in de transformatie van bibliotheken van ’traditioneel uitleenhuis van boeken’ naar ‘dynamisch cultuurcentrum’, omdat het processen efficiënter maakt en mogelijkheden creëert tot samenwerking onderling of met bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en museaa.

2 jaar aan gewerkt

Een internationaal team heeft de afgelopen twee jaar intensief gewerkt aan de ontwikkeling van OCLC Wise. Nieuwe functionaliteiten die in het kader van dit project worden gerealiseerd en die relevant zijn voor Nederlandse bibliotheken, komen ook beschikbaar voor de Nederlandse markt, aldus OCLC.

35 jaar geleden startte in Groningen Huijsmans en Kuijpers Automatisering (HKA), een adviesbureau en softwareleverancier van IT-systemen voor bibliotheken en culturele organisaties. In de loop van de jaren ontwikkelde HKA het integrale systeem Wise, dat inmiddels door ruim driekwart van de Nederlandse bibliotheken gebruikt wordt.

(Bron: Bibliotheekblad.nl)