Jubileumcongres 125 jaar KVAN op 15-17 juni 2016

In 2016 bestaat de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN) 125 jaar. De oudste beroepsvereniging van archivarissen ter wereld viert dit jubileum met een speciaal congres op 15-17 juni in Haarlem. Centraal staat de toekomst van het vak van archivarissen en andere informatieprofessionals.

Onder de titel ‘Values in transition: perspectives on the future of the archival profession’ wordt op het congres de blik gericht op de toekomst. En dat is niet voor niets. De steeds snellere digitalisering van de samenleving zorgt voor fundamentele veranderingen binnen het informatiedomein. Traditionele werkwijzen en uitgangspunten staan onder druk of worden zelfs overbodig. Dat roept de vraag op wat de meerwaarde van de archivaris en informatieprofessional is in de samenleving van nu en van morgen.
Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland geven hun visie op deze ontwikkelingen aan de hand van de kernwaarden uit de beroepscode voor archivarissen. Wat betekenen de vanuit de papieren wereld zo vertrouwde concepten als integriteit, authenticiteit, toegankelijkheid en privacy in de digitale samenleving? Zijn de archivarissen en informatieprofessionals van de toekomst nog hoeders van deze waarden, of worden ze aan de hand van algoritmes straks digitaal ‘ingeregeld’? Zijn de kernwaarden eigenlijk nog wel relevant? En welke nieuwe uitgangspunten inzake informatie zijn er in de digitale samenleving nodig?
De volgende sprekers hebben hun bijdrage toegezegd:
  • Jason R. Baron, voormalig directeur Litigation US National Archives and Records Administration;
  • Gergő Bendegúz Cseh, hoofd Historical Archives of the Hungarian State Security;
  • David Fricker, directeur National Archives Australia, en voorzitter International Council of Archives;
  • prof. dr. Anne J. Gilliland, professor Information Studies and Moving Image Archive Studies, en voorzitter Department of Information Studies, University of California at Los Angeles;
  • dr. Michael Hollmann, directeur Bundesarchiv Duitsland;
  • dr. Robert Kretzschmar, directeur Landesarchiv Baden-Württemberg;
  • prof. dr. Heather MacNeil, professor Faculty of Information of the University of Toronto;
  • dr. Karel Velle, Algemeen Rijksarchivaris van België;
Het jubileumcongres start met een feestelijke pre-conference op woensdagavond 15 juni 2016.
Het congres zelf vindt plaats op donderdag 16 en vrijdag 17 juni 2016 in de Philharmonie te Haarlem. De eerste congresdag wordt afgesloten met een stijlvol diner waarna het 125-jarig bestaan van de KVAN uitbundig wordt gevierd tijdens een jubileumfeest.
Meer informatie over programma en deelname is te vinden op: www.kvandagen.nl.
CALL FOR PAPERS
Voor het jubileumcongres zijn presentaties van archivarissen en andere informatieprofessionals welkom. Lees hier verder.