Beveiligde websites krijgen voorrang in Googles zoekresultaten

Google schroeft de eisen om voorrang te krijgen in de zoekresultaten van de zoekmachine weer wat op. Eerder kregen websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten een hogere ranking. Nu is het de beurt aan beveiligde websites. Websites met een versleutelde https-verbinding komen automatisch hoger in de resultaten dan websites met een http-verbinding, schrijft Google.

Door het tonen van HTTPS-pagina’s in de resultaten hoopt de zoekmachine het risico te verkleinen dat gebruikers via een onveilige verbinding op een website belanden en daardoor kwetsbaar zijn voor malware. Ook bestaat de kans dat websitegegevens die via een niet-versleutelde verbinding worden verstuurd, kunnen worden afgetapt via openbare hotspots.

Van sites waarmee (technisch gezien) veilig – en dus betrouwbaar – gecommuniceerd wordt, zal de inhoud ook wel betrouwbaarder zijn, zo lijkt Google te rederen. En dus verdienen deze sites volgens de zoekmachine een hogere ranking. Het is een van de vele “signalen” waaruit Google de kwaliteit van een site probeert af te leiden.

(illustratie: Sean MacEntee)