#IPLINGO: Quantified Self

Door: Edwin Mijnsbergen

Gék word je soms, van al die Engelse begrippen die onvertaald worden overgenomen in het Nederlands. Gek word je soms ook van de vage definities van bepaalde begrippen. Een redacteur van InformatieProfessional attendeerde me onlangs op het bestaan van het begrip Quantified Self. Dat ik daar nog nooit van had gehoord bleek meer over mij te zeggen dan over het begrip zelf, want toen ik het intikte bij Google werd ik geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid treffers. Ik leerde dat het begrip al een paar jaar in zwang is. De invloedrijke ontwerper Nicholas Felton meet nota bene al acht jaar lang alles wat er te meten valt, en doet daar jaarlijks verslag van in prachtig vormgegeven rapporten. Dat sommigen het als een trend voor het jaar 2012 beschouwden en dat er kortgeleden een congres rondom dit onderwerp werd georganiseerd in Amsterdam zegt dus niet zoveel over de actualiteit van het fenomeen.

Maar dan dat begrip. Je gekwantificeerde zelf? Meestal biedt Wikipedia wel uitkomst, voor een eerste indruk, maar daar is in dit geval geen sprake van. Na de eerste zin is de auteur me al kwijt. Hij schrijft: ‘Quantified Self staat voor het gekwantificeerde zelf. Het is een beweging om technologie te laten integreren op aspecten van het dagelijks leven in termen van inputs. Zo kunnen deze inputs gedreven worden door gemoedstoestanden (stemmingen) of prestaties (geestelijke en lichamelijke).

Ik besluit dat ik het lemma slecht en onduidelijk vind. Behoefte om verbeteringen aan te brengen voel ik echter niet. Ik word overvallen door een gevoel van afkeer, zonder te weten waar dat gevoel vandaan komt. Dan lees ik op de site van NOS op 3:* ‘Ben je into zelftracking? Hou je bij wat je eet, hoeveel je slaapt, hoe je bui is, of wat je vandaag voor beweging hebt gehad? Op dat snijvlak, van beweging, voeding, emoties en technologie, is Quantified Self ontstaan. Met mobiele apps en handige snufjes meet je je alledaagse activiteiten en ontdek je uiteindelijk een patroon. En zo zie je ook wat je kan verbeteren om uiteindelijk nóg gezonder, nóg actiever of nóg bewuster te leven.’ Ah, dit gaat over gezond leven. Daar loop ik al jaren voor weg, met mijn stomme kop. Maar mijn onwetendheid is er mooi mee verklaard.

*nos.nl/op3/artikel/376455-quantifiedself-nog-gezonder-nog-actievernog-bewuster.html

Edwin Mijnsbergen is freelance informatiespecialist.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen