#IPLINGO: E-vakantie

Door: Jurn Glazenburg

E-vakantie. Een toepasselijk lingowoord voor het voorjaar. Het neologisme staat voor ‘een periode waarin iemand bewust geen gebruik maakt van e-mail en (sociale) diensten op internet om aan de stress die ze teweegbrengen te ontsnappen’. Het woord e-vakantie werd in maart aan het Algemeen Nederlands Woordenboek toegevoegd.

Dikwijls ontstaat die stress doordat men het onvermijdelijk acht om te reageren op e-mails, status updates, discussies, uitnodigingen voor nieuwe sociale netwerken enzovoort. Dit is anno 2012 dan ook sociaal wenselijk gedrag. ‘Adapt or die!’, zouden de cyborgs uit StarTrek stellen; maar gelukkig kan de mens kiezen ‘how to adapt’.

Met de groei van het aantal sociale platforms zal eenieder vroeg of laat stilstaan bij de vraag wanneer een grens bereikt is. Tot welk moment voegt het zich begeven op nog meer sociale media extra waarde toe aan je persoonlijk en professioneel leven? Even afstand nemen tot de hele materie kan helpen die vraag te beantwoorden. Voor een e-vakantie is fysiek afreizen geen must; al biedt een mooie locatie zonder internetbereik wel een prettige afleiding. Men dient wel de bewuste – soms lastige – keuze te maken om tijdelijk helemaal ‘offline te gaan’.

Het periodiek onttrekken aan alle online media werpt dan nieuw licht op het gevoel dat e-diensten een té groot appel op ons (kunnen) doen. En draait het in elke vakantie uiteindelijk niet om het veranderen van perspectief?

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen