#IPLINGO: Appstreaming

Door: Edwin Mijnsbergen

Oké, ik had eerder al een mobieltje dat me toegang verschafte tot internet, maar pas in 2008, toen ik net een nieuw toestel van HTC had gekocht (de zogenoemde TyTN), begon de potentie van internet op je telefoon écht tot me door te dringen. Met de regelmaat van de klok blogde ik dat bibliotheken en andere erfgoedinstellingen er maar beter een strategie voor zouden ontwikkelen. Toen ik twee jaar later mijn eerste iPhone kreeg van de baas, werd dat idee alleen maar versterkt. Apps waren het helemaal. Die hadden de toekomst.

Anno 2015 mogen we toch wel concluderen dat mobiel internet en apps inderdaad een dominante factor zijn geworden binnen onze informatievoorziening. Google maakte afgelopen zomer bekend dat er wereldwijd voor het eerst meer zoekopdrachten via smartphones en tablets waren gegeven dan via desktopcomputers. Het aantal beschikbare apps voor mobiele apparaten is ondertussen ook explosief gestegen. In juli van dit jaar telde Google Play er 1,6 miljoen en Apples Appstore 1,5 miljoen.

Maar kijk eens naar je eigen smartphone. Hoeveel apps heb je geïnstalleerd en hoeveel daarvan gebruik je ook daadwerkelijk? In mijn geval zijn dat er niet meer dan 10 van de 50 die ik heb geïnstalleerd. Ik vind het veel makkelijker om even mobiel iets op te zoeken in Google, dan eerst een app te moeten kiezen en gebruiken.

Ik denk dat veel meer mensen het zo ervaren. Het verbaast me in ieder geval niet dat Google sinds kort experimenteert met het ‘streamen’ van apps. Sinds ongeveer twee jaar indexeert het bedrijf de content van apps, met de bedoeling die informatie direct te kunnen presenteren in de zoekresultaten.

Vooralsnog gebeurt dit slechts op basis van een beperkt aantal apps, en alleen voor het besturingssysteem Android, maar de kans is groot dat het daar niet bij zal blijven. Google lost er namelijk een reëel informatieprobleem mee op, namelijk de overvloed aan en de onhandigheid van apps. Alleen daarom al is het begrip een signalering waard. Deze keer zou appstreaming zomaar eens de toekomst kunnen hebben.

Edwin Mijnsbergen is redacteur van IP en freelance informatiespecialist.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.