Lifehacking: foto en video verrijken met informatie

In een tijdperk van information overload is het verbinden van informatie belangrijk geworden. Met ThingLink koppel je eenvoudig meerdere informatiebronnen aan één foto of één video.

Door: Leen Liefsoens

Stel, je wilt aan een foto graag een link met een filmpje toevoegen. Nog makkelijker zou het zijn als degene die met de muis op de link klikt meteen het filmpje in een schermpje op de foto ziet. Dat kan met ThingLink. Met dit interactieve mediaplatform kun je hotspots (bijvoorbeeld in de vorm van kleine ronde stipjes) toevoegen aan foto’s en video’s. Die hotspots kunnen verwijzen naar tekst, links, audio en video, waardoor één afbeelding of één video een bron van informatie wordt.

Hoe werkt het precies? Na het aanmaken van een account op thinglink.com kies je eerst de afbeelding of video waarmee je aan de slag wilt gaan. Je kunt daarvoor lokale bestanden of afbeeldingen en video’s van het internet gebruiken. Facebook, Flickr, YouTube en Brightcove worden ondersteund, evenals import via een URL. Vervolgens klik je op de plek in de afbeelding of de video waar je een hotspot wilt toevoegen. Voeg in de balk aan de linkerkant een link of tekst toe en stel de stijlopties voor de hotspot in. Je kunt via het zoekvenster in de balk ook zoeken naar video, audio of afbeeldingen op internet om als hotspot te integreren. Het eindresultaat, de afbeelding of video met de hotspots, kun je via een link of diverse kanalen (social media en mail) delen of embedden op je eigen website of blog.

Via bit.ly/UBL350 krijg je meer dan tachtig toepassingen van de tool in het onderwijs. Docenten en studenten kunnen ook het best kiezen voor het gratis onderwijsaccount wanneer ze zich aanmelden. Maar ThingLink kan voor duizend-en-een dingen ingezet worden. Wat dacht je van een interactieve (kerst)kaart of videoboodschap? Mij lijkt het ook handig voor het verrijken van infographics.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.