IP #8/2019: archiveren van games

Extra geld! Extra benzine! Bekende termen voor iedereen die twintig jaar geleden A2 Racer speelde. Pure nostalgie. Gelukkig archiveert Beeld en Geluid nu dergelijke pareltjes – een mooie vooruitgang. Maar archivering van computerspellen komt met de nodige uitdagingen, schrijft Jesse de Vos in dit nummer.

Over vooruitgang gesproken: erfgoedinstellingen veranderen. Zo leunen ze steeds vaker op burgers die aan de slag gaan met digitaal erfgoed. Dit digitale onderzoeksmateriaal vraagt andere vaardigheden van wetenschappers. Julia Noordegraaf, hoogleraar Digitaal Erfgoed, belicht de ontwikkelingen. 

Niet overal is er sprake van vooruitgang. Neem de gevangenisbibliotheek: een paar jaar geleden wilde Justitie deze door gevangenen gewaardeerde plekken van kennis wegbezuinigen. Paula Drewes onderzocht wat er van dit voornemen terecht is gekomen.

En soms is het ook goed om even achteruit te kijken. Factchecken bijvoorbeeld is niet meer weg te denken uit de Nederlandse media. Is het iets van deze tijd? Is het nuttig? En kan iedereen feiten controleren? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen, check dan snel het artikel van redacteur Vincent M.A. Janssen. 

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.

Bekijk hier een paar pagina’s uit het nummer.

Bij deze editie zit een special van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Download de special hier.