IP #7/2019: dataopslag in DNA

In een gram DNA kan zo’n 215 petabyte aan data opgeslagen worden. Een petabyte, dat is 1.000 terabytes. Daarmee kun je maar liefst zo’n 200.000.000 foto’s bewaren. En 215 petabyte biedt ruimte voor 43.000.000.000 foto’s… Maar wacht – data opslaan in DNA? Kan dat? Ja dus. Jasper Snoeren vertelt er meer over.

Een krachtig opslagmedium voor data is één. Maar andere aspecten zijn ook belangrijk. Bijvoorbeeld: hoe ga je verantwoord met data om? Hoelang bewaar je data? Wezenlijke vraagstukken voor iedereen die ermee werkt, zeker voor onderzoekers en hun onderzoeksgegevens. Dat noopt onderzoeksinstellingen om hierover na te denken. Steeds vaker stellen zij mensen aan om hierbij te helpen: datastewards. Redacteur Stefan Jongen doet verslag.

Data is alom aanwezig, ook bij kloosters. En hoewel het aantal religieuzen afneemt, komt de schat aan gegevens die zij in de loop der jaren hebben voortgebracht en verzameld steeds beter beschikbaar, zowel offline als online. De archieven en bibliotheken van Nederlandse kloosters zijn tegenwoordig te vinden op een centrale, karakteristieke plek, bij de Orde der Kruisheren in Brabant. Otto Lankhorst licht toe.

Over data gesproken: heb je 14 november gemarkeerd in je agenda? Dan vindt het jaarlijkse KNVI-event plaats. Dit jaar wordt het thema Smart Humanity uitgediept. Wat doet de digitale transformatie met onze samenleving en wat betekent dit voor informatieprofessionals? In deze IP presenteren we in een special het veelzijdige programma  – van ethiek tot kunstmatige intelligentie en van hacking tot digitale vaardigheden. Graag tot dan!

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.

Download de gratis Smart Humanity 2019-special van IP