IP #7/2018: gasthoofdredacteur Lily Knibbeler (KB)

“Het is natuurlijk een hele eer om gevraagd te worden als gasthoofdredacteur voor IP. En dan nog wel als eerste. Toen ik dit voorjaar werd gevraagd, zegde ik gelijk toe. Mooie kans!

“Als directeur van de Koninklijke Bibliotheek ben ik veel bezig met de vraag hoe je maatschappelijke waarde levert in een digitaliserende samenleving en wat dat allemaal werkelijk betekent, ook voor onze eigen manier van denken en werken. De kans om dat onderwerp verder te exploreren met en aan de hand van mensen die met dezelfde vraagstukken bezig zijn, nam ik dus graag aan.

“We gaan in dit nummer dus kijken naar organisaties die in netwerken maatschappelijke waarde leveren, zoals het Netwerk Digitaal Erfgoed en Europeana. We horen van Melanie Peters waarom polderen helemaal niet uit de tijd is, maar juist een voorwaarde voor een inclusieve digitale transitie. We denken met Bert Mulder mee over de ethische aspecten van die verandering. En van Hans Vermaak leren we waarom klein en meeslepend veranderen beter is dan proberen alles van bovenaf te bedenken.

“Ik heb ervan genoten om zo weer meer perspectieven te krijgen op een onderwerp dat ons allemaal aangaat, hoe we de menselijke maat behouden en zinvol werk doen in een  gedigitaliseerde wereld. Ik hoop dat dat voor jullie ook geldt.”

Lily Knibbeler


Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.