Heeft u sinds 25 mei al websites toestemming gegeven een cookie te plaatsen op uw computer? Door ergens JA op te zeggen of door te zwijgen? Op die dag werd namelijk een nieuwe Europese Richtlijn van kracht die dat verplicht stelt. In de juridische column Recht op informatie prikt Mark Jansen door de stellingen in het cookiedebat.
Léonne van der Weegen maakte in de mei-aflevering van IP met haar kritische kanttekeningen bij de opheffing van de Gemeenschappelijke Onderwerpsontsluiting (GOO) de tongen los. Eric Sieverts betoogt dat de GOO niet meer dan een marginaal effect heeft gehad.
Volgens Henk Voorbij hebben verrijking en tags wel een meerwaarde, maar ze kunnen de rol van trefwoorden niet uitschakelen. Hij laat dit zien in zijn artikel over de catalogus van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, waarin tags vanuit LibraryThing zijn geïmporteerd.
John Mackenzie Owen schetste in het aprilnummer van IP een toekomstperspectief voor bibliotheken en lokte daarmee veel reacties uit. Ook van Paul Nieuwenhuysen daalde een stuk op de redactieburelen neer, dat gekleurd was door de niet bepaald vrolijk makende situatie in Vlaanderen. Gelukkig eindigde hij met ‘zonnige groeten’. Van inhoudelijke tagging kunnen we hier niet spreken, maar verrijkend was het wel.