IP #7&8 / 2011: Terugbetaald

Staatssecretaris Zijlstra kondigde aan 200 miljoen te willen bezuinigen op de culturele sector. Gemeentelijke bezuinigingen leidden zelfs al tot sluiting van diverse bibliotheken. Deze situatie dwingt tot innovatie. Allemaal aan de ebooks misschien? Een rondje langs de universitaire velden van Ronald de Nijs en Marie-José Klaver leert echter dat de invoering van ebooks nog de nodige haken en ogen kent.

Iets wat ook opgaat voor de invoering van het Nieuwe Werken. Heeft de informatieprofessional misschien ideeën? Zijn werk staat in Nederland in elk geval op een hoog wetenschappelijk niveau, zo ontdekte Jos van Helvoort.

Het vinden van de vruchten van dit werk en andere data vormt volgens Eric Sieverts echter nog steeds een probleem en aanbieders van zoeksystemen zouden dit zich moeten aantrekken. En als we Jos van Dijk en Brenno de Winter mogen geloven, heeft de overheid haar eigen informatiehuishouding zelf niet op orde – en zouden ze nog iets van óns kunnen leren. Is die 200 miljoen ook zo weer terugbetaald.

Bekijk hier de pdf van het hele nummer.