IP #5/2018: Beeld en Geluid: Beter en Gedurfder

In dit nummer vertelt Eppo van Nispen tot Sevenaer over zijn eerste 100 dagen als algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. ‘Een 8 is zó Hollands.’

Verder in dit nummer onder meer de kracht van informatie als je het opengooit. Dit is de visie van het Zuiderzeemuseum, dat zijn focus verschuift van collectie naar context. Je eigen informatie verknopen met die van anderen tot een groot kennisnetwerk. Hoe mooi is dat! Dezelfde kijk heeft advocatenkantoor Van Doorne. Waar vroeger advocaten zaten op hun eigen formats voor basisdocumenten, zijn zij bereid dit open te stellen. Hun toegevoegde waarde zit niet in het document, maar in wat ze ermee weten te doen. Dat is vertrouwen in eigen kwaliteit.

Andersom zie je ook wat er gebeurt als je je niet openstelt. Dan doet iemand anders dat voor je. Het boek Shadow Libraries gaat over het illegale gebruik van ebooks in het hoger onderwijs. Gelukkig trof de KNVI-Onderzoek en Onderwijs op de studiereis naar Zweden vooral tevreden studenten. Zweedse bibliotheken gaan een open dialoog aan met hun gebruikers en krijgen zelfs liefdesbrieven of break-up letters van ze als feedback.

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.