IP #4/2018: praten is het nieuwe tikken

Slimme speakers worden gedreven door spraaktechnologie, zo vertelt Rob Feenstra zijn artikel ‘Praten is het nieuwe tikken’. En hoewel daar enorme vorderingen worden gemaakt, is er nog veel werk te verzetten vooraleer computers ons begrijpen.

Over veel werk gesproken: is 25 mei met rood omcirkeld in je agenda? Vanaf dan is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Organisaties die persoonsgegevens verwerken — waaronder natuurlijk archieven, bibliotheken en musea — hadden twee jaar om zich voor te bereiden. Zijn ze er klaar voor? De bevindingen van Raymond Snijders zijn zorgelijk.

Veel werk, dat verzet Erfgoed Brabant ook. Erfgoedinstellingen van naam hebben een professionele, betaalde staf en dito mogelijkheden. Dat ligt anders bij instellingen met een regionaal of zelfs lokaal bereik. Toch hebben ook — of juist — deze instellingen waardevol erfgoed, vindt Erfgoed Brabant. IP spreekt met Cris Kremers over de ondersteuning die zijn organisatie biedt aan de kleinste instellingen, zoals heemkundekringen.

We lezen steeds minder, constateert de Raad voor Cultuur. En dat baart zorgen, zeggen Matthijs van Otegem en Frank Huysmans in hun bijdragen. Kan dit tij gekeerd worden? En hoe dan? Als redactie van IP zeggen we: maak werk van lezen. Veel werk. Te beginnen met deze IP.

Blader hier de inhoudsopgave door.