IP #5 / 2012: 15 jaar zoekmachines

IP schrijft al vijftien jaar over webzoekmachines. Eric Sieverts geeft een synthese van dit onvoltooide verleden. Herinnert u zich bijvoorbeeld Lycos nog (nog, nog)? Welke trends zijn de komende jaren te verwachten op het gebied van webzoeken? Op de vraag of zoeken en vinden straks nog het domein zal zijn van de informatieprofessional, houdt hij nog zijn mond.

Bibliotheken zijn hoeders van informatie, niet van uitgevers. Met Open-Bibliotheken.nl verwijzen bibliothecarissen daarom gewoon naar The Pirate Bay als klanten op zoek zijn naar literatuur of muziek. De oprichters van deze site, Jeroen de Boer en Edwin Mijnsbergen, vinden het nodig om dit tegengeluid te laten horen. InformatieProfessional laat hen aan het woord over het hoe en waarom.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid en de toekomst van bibliotheken zijn eind maart ook uitvoerig over de tong gegaan bij LibCampNL. Ten minste, voorzover men niet de mond vol had van appeltaart, chocolademuffins en spacecake. Lees over het succes van deze eerste Nederlandse un conference in ons vakgebied.

Ook veel collega’s uit openbare bibliotheken woonden dit zaterdagse kamp bij. Hun toekomst wordt bedreigd door forse kortingen op gemeentelijke subsidies, soms tot wel 75 procent. Francien van Bohemen en Carin Klompen laten zien hoe zij door middel van public affairs tegengeluiden kunnen laten horen. Op kousenvoeten, dat dan weer wel.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.