IP #6 / 2012: NCB Naturalis digitaliseert

Na de zomer heropent het Stedelijk Museum Amsterdam. IP neemt alvast een kijkje in de nieuwe aanbouw. De kunsttempel herbergt ook nu nog een leeszaal/bibliotheek met een uitgebreide boekencollectie, archief en documentatie, want ‘in de kunstwereld viert papier nog hoogtij’.

Ondertussen buigt de crème de la crème van de informatie wereld zich in de Koninklijke Bibliotheek over mogelijke toekomstscenario’s van onze branche, waarbij het woord ‘bibliotheek’ de discussie zou belemmeren. Wat moeten we dan met het woord ‘papier’? En met het papier zelf? NCB Naturalis in Leiden weet daar wel raad mee. Daar hebben ze hun handen vol aan een gigadigitaliseringsproject. Niet alleen delen van de bibliotheek, maar (vooral) ook hele natuurhistorische collecties, van weekdieren tot vlinders, worden omgezet in bits en bytes.

En wat ‘onze’ toekomst betreft, het is het goed om te lezen dat de bibliotheekwereld nog altijd enthousiaste mensen weet aan te trekken. Zo komt in de rubriek Professional in het nieuws een kersverse, hooggehakte vakreferent Japanologie en Koreanistiek aan het woord. Hopelijk zal haar werk tot een lange liefde voor ons vak leiden. Hoezo vlinders?

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.