IP #4/2019: blockchain

Hoe gaat het met blockchain, de ooit als ‘disruptief’ bestempelde technologie? IP-redacteur Sjors de Valk dook in de wereld van ‘gedistribueerde databases’ en zette – op een begrijpelijke manier – verschillende toepassingen van blockchain in de informatiesector op een rij.

Nog meer techniek: het TRIADO-project. Edwin Klijn vertelt over dit project waarin de mogelijkheden worden onderzocht om (handgeschreven) archiefmateriaal digitaal te ontsluiten met verschillende soorten software.  

In deze editie van IP ook aandacht voor de VOGIN-IP-lezing van 21 maart jl. IP-redacteur Vincent Janssen doet verslag. Bovendien kreeg hij de kans om keynotespreker Eliot Higgins (Bellingcat) te spreken over zijn plannen om in Nederland een kantoor te openen.

Verder blikken we terug op één jaar AVG. Wat is nou precies de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming? Hoe gaan bibliotheken, archieven en erfgoedinstellingen in ons land hiermee om? Er blijken nog vele vragen te zijn.

Ten slotte een kijkje over de grens: Marja Kingma bericht vanuit Londen over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor bibliotheken. En mocht je op zoek zijn naar een kijktip voor vanavond, lees dan zeker de bespreking over de VPRO-documentaire De Bibliotheek.

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.

Blader hier een verkorte versie van het nummer door.