IP #3/2019: escaperoom

Het is een populair uitje onder vriendenclubjes en bedrijven: de escape room. Door het oplossen van puzzels proberen deelnemers binnen een bepaalde tijd uit een afgesloten ruimte te ontsnappen. Ook bibliotheken hebben dit concept omarmd. Stefan Jongen illustreert het fenomeen met voorbeelden uit onze eigen praktijk.

Verder geeft Martin Berendse, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, zijn vrolijke visie op de herinrichting van zijn filialen. Het doet denken aan een grote voorjaarsschoonmaak: we zetten de mens centraal en schuiven alle kasten tegen de muur. De aanpak zegt veel over de sociale rol die bibliotheken tegenwoordig hebben.

Vanuit de erfgoedsector klinkt ook een fris geluid: DEN verlegt de koers naar ondersteuning van digitalisering in de kunstensector. Orkesten, toneelgezelschappen, dans en theater vragen een andere aanpak in het gebruik van digitalisering dan erfgoedinstellingen. Directeur Maaike Verberk belicht haar visie op de nieuwe taak van DEN en legt uit waar de uitdagingen liggen.

Verder in dit nummer aandacht voor ontwikkelingen over de grens: een achtergrondverhaal over Baidu, de ‘Chinese Google’, en een interview met de Singaporese informatieprofessional Aaron Tay.

En tot slot een heuse primeur in IP: een voorpublicatie uit Oorlogsdagboeken van de Bibliotheek Deventer. Lees hoe de leeszaal zich op haar manier verzette tegen de Duitse bezetter. Een fraai staaltje bibliotheekgeschiedenis.

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.

Blader hier een verkorte versie van het nummer door.

Vraag gratis een proefnummer aan!