IP #5/2019: zomerleesmateriaal

De oudst bekende Nederlandse krant vierde vorig jaar haar vierhonderdste verjaardag. Om dit exemplaar te kunnen bewonderen, moet u naar de Koninklijke Bibliotheek – in Stockholm. In de Gouden Eeuw stond de Republiek bekend als een toonbeeld van persvrijheid. Nederlandse kranten waren populair, zeker in de landen rond de Oostzee. En niet alleen kranten, ook boeken.

Alex Alsemgeest doet in dit nummer verslag van zijn expeditie door Zweden op zoek naar oude Nederlandse boeken. Zijn queeste bracht hem onder meer in landgoederen en kastelen waar de tijd heeft stilgestaan. Goed leesmateriaal om u alvast in vakantiestemming te brengen.

Wellicht bent u nog niet aan vakantie toe omdat uw vak uw liefhebberij is. Lees dan vooral de interviews met vijf hogeschoolbibliothecarissen waarin zij nieuwe taken belichten; van een lab waarin studenten en docenten met nieuwe tools kunnen experimenteren tot de ‘groene bibliotheek’ en research data management.

Of duik in de filosofie achter het Termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed. En werp zeker een blik op het fenomeen podcast dat aan een opmars bezig is. Al was het maar om er alvast een paar te downloaden voor in het vliegtuig, de trein, op het balkon of uw uitgestorven werkplek.

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.