IP #2/2020: Coronavirus in kaart gebracht

De sociaal-maatschappelijke, politieke en zelfs activistische invulling van de functie van de informatieprofessional. In dit nummer van IP zien we opnieuw hoe divers en belangrijk de rol van de informatieprofessional is in een wereld die wordt overspoeld door informatie, waar en onwaar. Zie bijvoorbeeld het artikel over professionals die op verschillende deelgebieden aan het werk zijn in de strijd tegen het coronavirus. Het is van levensbelang dat informatie over het virus in rap tempo wordt gedeeld, soms via onconventionele paden, én wordt gecheckt op waarheid. 

Factchecking komt ook aan bod in het artikel over post-truth politiek in de VS. Hier worden de beloftes van de techgiganten besproken voor een nieuw politiek advertentiebeleid in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Meer aandacht voor de informatiesector overzee is er in de rubriek Buitenland. Het Britse CILIP, een van de grootste bibliotheekorganisaties van de wereld, belicht de ontwikkelingen in GB. Ook hier zien we de invloed van de politiek en maatschappelijke veranderingen op de informatiesector en de morele plicht van de informatieprofessional om hierin een rol te spelen. 

Over ontwikkelingen dichter bij huis kunnen we lezen in het artikel over het Information-Wise-project van de Universiteit van Maastricht. Het heeft als doel om studenten informatiewijs te maken. Want hoe vinden studenten hun weg in de enorme hoeveelheden informatie en hoe kan ze dat geleerd worden? En wie na het lezen van de IP graag verder kijkt, leest en luistert, vindt op de laatste pagina tips van een collega uit het veld. 

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer (voor abonnees), bekijk hier de eerste pagina’s