IP #3/2020: online activisme

In de vorige editie van IP plaatste de redactie drie verhalen over hoe een informatieprofessional, een wetenschapper en een factchecker helpen in de strijd tegen het coronavirus. Maar de kleur van het omslag – rood – bleek een voorbode van wat komen zou. Inmiddels leven we in een nieuwe realiteit, waarin bibliotheken en archiefinstellingen voorlopig hun deuren hebben gesloten voor het publiek. Ondertussen proberen deze organisaties hun online dienstverlening in een hogere versnelling te zetten. 

En dat brengt uitdagingen met zich mee. Niet alleen het verleggen van de focus naar een online omgeving, maar ook de digitale toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking is van belang. Redacteur Mirjam Raaphorst legt in dit nummer uit wat dat laatste inhoudt en geeft praktische tips. 

De gevolgen van het coronavirus zorgen er ook voor dat we nog meer op internet te vinden zijn. Grote kans dat het online activisme toeneemt. Redacteur Vincent Janssen en historicus René Pijpers duiken in deze wereld en vragen zich af wat de impact ervan is. Van het Greta-effect naar #jesuisparis tot The_Fappening, geen facet van het activistische internet blijft onderbelicht.

Minder disruptief, maar niet onbelangrijk voor ons werkveld zijn de recente aanpassingen van de database PubMed. Een aantal medische informatiespecialisten deelt hun eerste ervaringen. En tot slot belicht Marjo Bakker het 75-jarige bestaan van het NIOD. Uit haar terug- en vooruitblik op de afdeling Collecties & Diensten blijkt dat de toekomst nooit stilstaat.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer (voor abonnees), bekijk hier de eerste pagina’s