IP #10 / 2011: Embedded

Het WTC in Rotterdam is van 6 t/m 9 december 2011 het decor voor de tweejaarlijkse internationele conferentie DISH (Digital Strategies for Heritage). Bij wijze van voorbeschouwing gaat dit nummer van IP vergezeld van een bijlage over dit congres, samengesteld door de DISH-initiatiefnemers Erfgoed Nederland en Stichting DEN (Digitaal Erfgoed Nederland). Boordevol interviews en essays over innovatie in de erfgoedsector.

Ook in ons eigen nummer ruim aandacht voor erfgoed. Hoe kan bijvoorbeeld het digitale wetenschappelijk erfgoed voor de toekomst bewaard blijven? Marloes Scholtens onderzocht voor de UB Leiden hoe niet alleen verschillende versies van academische publicaties, maar ook e-mailcorrespondentie voor wetenschapshistorisch onderzoek behouden kunnen blijven.

En ligt er eenmaal materiaal, dan roepen erfgoedorganisaties door middel van crowdsourcing steeds vaker de hulp in van vrijwilligers. Hoe dat tot een succes te maken, beschrijven Johan Oomen en Lora Aroyo. Ook aandacht voor de informatieprofessional ‘embedded’ in het onderwijs. Renske Jongbloed en Jan Jüngen vertellen over de nieuwe rol van informatiespecialisten en vakreferenten van de UB Rotterdam.

Wat is het gebruik van elektronische boeken in het hbo? Marie-José Klaver maakte een rondgang langs mediatheken. En wilt u weten hoe universiteitsbibliotheken in de toekomst inspelen op de invloed van digitalisering, lees dan de bijdrage van Edwin Mijnsbergen.

Bekijk hier de pdf van het hele nummer.