IP #1/2019: millennialspecial

‘Mag ik ook gewoon om vijf uur naar huis en ‘s avonds lekker televisie kijken, met de werktelefoon uit?’ Die wens sprak een millennial afgelopen november hardop uit tijdens een inspiratiesessie van IP. Zij kon zich niet vinden in de verwachtingen en aannames die horen bij haar generatie, geboren tussen 1980 en 2000. Denk aan: ambitieus, always connected en het liefst met meerdere nevenactiviteiten.

Tijdens die inspiratiesessie werd de opzet voor dit nummer bedacht. Ditmaal niet door de redactie, maar door millennials zelf. Hiervoor had IP een aantal jonge professionals uitgenodigd in de KB, om te achterhalen wat zij graag zouden willen lezen over hun generatie. Het resultaat van die brainstorm heb je nu in handen.

Een ding was al snel duidelijk: als we het over generaties hebben, mochten we Aart Bontekoning niet overslaan. In een interview met deze generatie-expert lees je hoe millennials in organisaties voor nieuwe energie kunnen zorgen. Verder is IP dit keer ook zelf op onderzoek uitgegaan. Liefst 142 jonge informatieprofessionals werkten mee aan een enquête om de meest gehoorde aannames over hun generatie te toetsen. De uitkomsten zitten vol verrassingen.

Daarnaast laten we in dit nummer vooral de twintigers en dertigers uit ons vakgebied zelf aan het woord. Denk hierbij aan interviews met jongerennetwerken in de sector en met jonge IT’ers in de bibliotheek- en erfgoedwereld.

Er is al veel gezegd en geschreven over millennials, oftewel generatie Y, met name over wat hen zou typeren. In deze special willen we juist de diversiteit binnen deze generatie laten zien.

De inhoudsopgave van dit nummer is hier te bekijken.