Je moest vast even twee keer kijken: is dit de nieuwe IP? Ja dus. Het blad heeft een total make-over ondergaan; een strakke opmaak, een nieuwe cover én een aangepast formaat. De vernieuwde, rustige look van het blad is geen overbodige luxe in deze roerige tijden.
Daarover gesproken: Trump is inmiddels al een jaar president. In dit nummer reflecteren we daarom op the King of Twitter en de normalisering van nepnieuws. Gelukkig brengen de nieuwste technologieën ook veel mooie ontwikkelingen met zich mee.
Dit geldt al helemaal voor de informatieprofessionals die IT omarmen. We interviewden drie IT’ers om erachter te komen welke kennis en vaardigheden onmisbaar zijn voor de IP’er.
Ongeacht hoe innovatieve en disruptieve (informatie)technologieën het werk van de IP’er ook veranderen, de fysieke ontwikkelingen blijven minstens zo belangrijk. Ineke van der Kramer laat ons zien hoe de Erasmus Universiteit omgaat met crowd control in haar bibliotheek.
Andrea Langendoen geeft duurzame tips; blijkbaar hebben al die nieuwe digitale apparaten nog niet kunnen zorgen voor minder papiergebruik. Wellicht dat de paper tablet hier verandering in kan brengen; Raymond Snijders en Erik van Tuijn testten er een paar.
Tot slot noemen we nog ons interview met Rita Tjien Fooh, nationaal archivaris van Suriname. Zij vertelt over alle initiatieven in het Surinaamse archiefwezen, de hulp van Nederland hierbij, én over het belang van de terugkeer van de koloniale archieven uit het Nationaal Archief in Den Haag.