Inzien van digitale, beperkt openbare archiefstukken mogelijk via e-BOM

Het Nationaal Archief heeft een nieuwe applicatie ontwikkeld, e-BOM, waarmee archiefvormers veilig en plaatsonafhankelijk hun eigen digitale archiefstukken kunnen inzien. Het gaat om archieven met een beperking op de openbaarheid die al zijn overgedragen aan het Nationaal Archief.

Voorheen moest een geautoriseerde overheidsmedewerker naar de website van het Nationaal Archief om daar te zoeken naar overgebracht digitaal archiefmateriaal van de eigen organisatie. Nu stuurt deze medewerker een e-mail met naam en mailadres van de aanvrager, en de gewenste archiefstukken. Zodra de aanvraag binnenkomt en is gevalideerd, zet het Nationaal Archief de stukken klaar in e-BOM om in te zien. Vanuit het systeem ontvangt de aanvrager een automatisch gegenereerde e-mail met benodigde inloggevens als de archieven klaarstaan. De aanvrager kan vervolgens vanaf de eigen werkplek de opgevraagde digitale archieven raadplegen door in te loggen op de e-BOM-pagina.

Met het aanbieden van een goede toegang tot archieven aan archiefvormers wordt ook het overbrengen van beperkt openbare archiefstukken gestimuleerd, en breidt het Nationaal Archief op termijn zijn archiefcollectie uit. De applicatie is in lijn met het actieplan Open op Orde.