IFLA en UNESCO publiceren update van Public Library Manifesto

Tijdens het 87ste World Library and Information Congress (WLIC) hebben de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) en UNESCO een geactualiseerde versie gepresenteerd van het IFLA-UNESCO Public Library Manifesto.

Het manifest verkondigt het geloof van UNESCO in de openbare bibliotheek als ‘een levende kracht voor onderwijs, cultuur en informatie, en als een essentiële factor voor het bevorderen van vrede en welzijn “through the minds of all people”’. De aankondiging van de update volgt op de goedkeuring van de bijgewerkte tekst door het bureau van het UNESCO Information for All Programme (IFAP) op 18 juli. 

Het manifest werd in 1949 gelanceerd en is in de loop van de decennia geactualiseerd naarmate de rol van bibliotheken in de samenleving evolueerde. De meest recente versie, gepubliceerd in 1994, is lange tijd leidraad geweest voor IFLA’s belangenbehartiging. Sinds 2020 werken IFLA en UNESCO IFAP samen aan een update van het manifest. Het doel van de update is om rekening te houden met veranderingen in technologie en samenleving en ervoor te zorgen dat het manifest de realiteit en de missie van openbare bibliotheken van vandaag blijft weerspiegelen.

> Download het gehele manifest hier: IFLA-UNESCO Public Library Manifesto 2022.
> De updates vind je hier: The Public Library Manifesto at a Glance.