Huygens ING en Letterkundig Museum werken samen aan online erfgoedprogramma

Het Huygens ING en het Letterkundig Museum bundelen de krachten om het Nederlandstalige literaire erfgoed voor het voetlicht te brengen. Niet alleen voor wetenschappers, maar ook voor een breed publiek. Dankzij een subsidie van het Mondriaan Fonds kunnen de organisaties dit jaar starten met de uitvoering van een online erfgoedprogramma.

’Het Nederlandstalige literaire erfgoed is het waard om gekend te worden. Samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) zoeken we naar nieuwe wegen om dit duidelijk te maken,’ aldus Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum. ’Zo willen we een breed publiek enthousiast maken voor de Nederlandse literatuur en geschiedenis ervan.’

Er komen dossiers rondom literaire liefdesbrieven, het debuut van Jan Wolkers, stadsgedichten, koloniale vergezichten en vele andere thema’s. ’Elk thema wordt op filmische wijze geïntroduceerd,’ zegt Meinderts. In een notendop komt de inhoud van het onderwerp voorbij om de nieuwsgierigheid te wekken. Daarna is het aan de webbezoeker om te kiezen voor een verdere verdieping van het onderwerp. ’Elk dossier kent dus meerdere lagen.’ Hierbij wordt gebruik gemaakt van de literaire schatten uit het Letterkundig Museum, gecombineerd met het onderzoek dat het Huygens ING uitvoert.

Met het online erfgoedprogramma richten de initiatiefnemers zich op verschillende doelgroepen, waaronder wetenschappers, journalisten, uitgevers, bibliothecarissen, onderwijs en in literatuur geïnteresseerden. Het platform wordt eind 2015 gelanceerd.