Herman Faukeliusschool wint Steam Cup Challenge met app tegen pesten

De Herman Faukeliusschool uit Walcheren heeft de zesde editie van de Steam Cup Challenge gewonnen. De leerlingen kwamen met het idee voor een app om pesten op school tegen te gaan. Dat was volgens de jury het beste idee van tien inzendingen.

Het team van de Herman Faukeliusschool met scholieren Joar, Bart, Jorens, Micha, Floris en Femke won met de anti-pestapp ‘You’re safe on school’ (Yousos). Kinderen kunnen de app gebruiken wanneer ze gepest worden, zich onveilig voelen of willen weten óf ze gepest worden. Met de app kun je een test doen of je echt gepest wordt. Je vindt informatie over online pestgedrag, maar ook over fysiek pesten. Daarnaast krijg je video’s met tips en met iemand chatten om je verhaal te kunnen doen.

De Steam Cup Challenge is een landelijke competitie voor scholen op het gebied van techniekonderwijs (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics, kortweg Steam). Het initiatief van Breens Network en IT Randsteden heeft als doel leerlingen te betrekken bij het bedenken van techniekoplossingen voor alledaagse problemen.

Zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen

Tijdens deze zesde editie stond het ontwikkelen van een app voor een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties centraal. Uit de ideeën van 74 schoolteams zijn de tien meest aansprekende apps gekozen voor de finale in Beeld & Geluid. Daar moesten de teams hun idee presenteren voor een zaal met andere teams, docenten en een driekoppige jury.

De winnaars krijgen de mogelijkheid om het idee ook echt tot leven te brengen door de app te laten produceren.