Larissa van Vianen wint de Tiele-scriptieprijs 2023

Tijdens de Tiele-dag op vrijdag 19 april heeft Larissa van Vianen de Tiele-scriptieprijs 2023 gewonnen voor haar masterscriptie ‘Pierre Lyonet (1706-1789). Publishing Natural History in the Eighteenth Century’. De Tiele Stichting deelt de prijs uit om reflectie op het boek in al zijn verschijningsvormen in heden, verleden en toekomst te stimuleren.

Van Vianen schreef haar scriptie ter afsluiting van de master Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar stage bij het onderzoeksproject ‘Visualizing the Unknown: Scientific Observation, Representation, and Communication in 17th century Science and Society’ kwam ze voor het eerst in aanraking met het werk van natuuronderzoeker Pierre Lyonet (1706-1789). In haar scriptie volgt ze zijn onderzoek naar onder andere de anatomie van de wilgenhoutrups van observatie tot representatie en uiteindelijk publicatie

De jury was onder de indruk van ‘de toewijding, intellectuele nieuwsgierigheid en diepgaande kennis van de auteur op het gebied van de boekwetenschap’. Ze noemen Van Vianen ‘een nauwgezette en precieze onderzoeker die elk detail onder de loep legt’.

De jury van de Tiele-scriptieprijs bestond dit jaar uit dr. Trude Dijkstra (voorzitter, Universiteit van Amsterdam), dr. Sandra van Voorst (Rijksuniversiteit Groningen), dr. Tjamke Snijders (KU Leuven) en dr. Jeroen Vandommele (KB, nationale bibliotheek).