Gratis bibliotheekpas voor Amsterdammers tot 27 jaar en docenten

Amsterdammers tot 27 jaar en alle docenten die in de hoofdstad werken, kunnen vanaf volgend jaar gratis lid worden van de openbare bibliotheek. Het stadsbestuur en de OBA hebben daartoe besloten in de strijd tegen het lage leesniveau van veel bewoners.

Tot nu toe kregen jongeren tot 18 jaar een gratis bibliotheekpas. Maar nu blijkt dat naar schatting een op de zes Amsterdammers tussen de 16 en 65 jaar onvoldoende taalvaardigheden heeft om goed mee te komen, neemt de stad maatregelen. De cijfers zijn in lijn met het landelijk beeld van zorgwekkende cijfers in het onderwijs.

De leeftijd is nu verhoogd naar 27 jaar. Jongeren kunnen een gratis biebpas krijgen, maar grratis toegang tot e-books mag nog niet vanwege landelijke wetgeving.

Maatschappelijke rol bibliotheken

Komende woensdag presenteert wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) in het bijzijn van OBA-directeur Martin Berendse haar visie op de toekomst van de bibliotheek. Ze wil leesvaardigheid bevorderen, digitale ongelijkheid bestrijden en de maatschappelijke rol van bibliotheken in buurten versterken.

Volgens Moorman komen ook alle docenten die in Amsterdam werken in aanmerking voor de gratis bibliotheekpas. Volgens haar komt het vaak voor dat docenten niet meer lezen. Met de gratis pas kunnen ze niet alleen zelf meer gaan lezen, maar ook de leescultuur op school bevorderen. 

Amsterdam is na Deventer en Spijkenisse de derde gemeente die de leeftijdsgrens verruimt.

Bron: Het Parool.