Amerikaanse anti-censuurorganisatie begint petitie tegen ontslag bibliotheekdirecteur

De Amerikaanse organisatie EveryLibrary heeft een petitie online gezet om het ontslag van directeur Andrew Foster van de Autauga-Prattville Alabama Library aan te vechten. De bibliotheekdirecteur weigerde het publiek de toegang tot 113 boeken te ontzeggen met thema’s als seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderdiscordantie.

Foster werd op 14 maart ontslagen ontsloeg door het bestuur van de Autauga-Prattville Alabama Library. Hij is tegen het nieuwe bestuursbeleid dat een directe aanval is op de rechten van LGBTQ+-personen en hun families om gebruik te maken van de diensten van de bibliotheek.

Uit protest tegen zijn ontslag liepen medewerkers naar buiten en sloten de bibliotheek af. Daarop ontsloeg het bestuur onmiddellijk nog eens vier personeelsleden.

Petitie

EveryLibrary zet zich in tegen censuur binnen bibliotheken en is een petitie begonnen samen met Read Freely Alabama en de Prattville First Amendment Defense Group. Ze doen een dringend beroep op de gemeenteraad van Prattville en instanties om het ontslag van Foster terug te draaien en een einde te maken aan ‘het discriminerende beleid tegen de LGBTQ+-gemeenschap’.

De actiegroepen wijzen op het Eerste Amendement en antidiscriminatiewetten, zodat de bibliotheek kan blijven functioneren als een echte gemeenschapsinstelling. De petitie is hier te ondertekenen.

Bron: Bibliotheekblad