Europees Parlement neemt AI Act aan

De Europese AI Act komt er definitief. Het Europees Parlement heeft er eerder deze maand mee ingestemd. Eerder al gaven de lidstaten hun fiat. De wet moet ervoor zorgen dat er duidelijkere regels komen rond kunstmatige intelligentie (AI).

De AI Act, bestaat uit regels voor het gebruik van AI in de EU. AI biedt veel kansen en voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee. De AI Act (ook wel AI-verordening) is onderdeel van de Europese AI-strategie en is de eerste uitgebreide AI-wet ter wereld.

De AI-verordening omvat eisen en kaders voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen door overheden en marktpartijen. Daarin moeten innovatie en economische ontwikkelingen de ruimte krijgen en tegelijkertijd publieke waarden worden beschermd.

Het Europese Parlement wil dat AI-systemen veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn. Daarnaast mogen AI-systemen nooit volledig geautomatiseerd zijn en zou er een uniforme definitie van AI moeten komen voor alle toekomstige systemen.

Regels voor AI

Door de komst van AI-programma’s als ChatGPT is de behoefte aan strengere regels groter. Deze regels zijn onder meer het waarborgen van AI voor algemene doeleinden en een verbod op het manipuleren van kwetsbaarheden van gebruikers. Ook krijgen consumenten het recht om klachten in te dienen en mogen ze om uitleg vragen.

Er zijn extra strenge regels voor techbedrijven met de krachtigste systemen. De bedrijven moeten bijvoorbeeld testen of hun modellen accuraat zijn. Amerikaanse AI-bedrijven beloofden eerder al de grootste risico’s te beperken.

De wet wordt waarschijnlijk officieel gepubliceerd in mei, waarna de regels in fasen worden ingevoerd.