Rechtszaak Elon Musk tegen OpenAI over missie van het bedrijf

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, is verwikkeld in een juridische strijd met medeoprichter Elon Musk. Die spande vorige week een rechtszaak aan tegen het bedrijf, omdat het zou zijn afgeweken van de oorspronkelijke missie: het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie ten behoeve van de mensheid in plaats van winst. OpenAI heeft nu mails gepubliceerd waaruit blijkt dat Musk dit plan juist steunde.

Musk beweert dat OpenAI de oorspronkelijke afspraken zou hebben geschonden door een samenwerking aan te gaan met techgigant Microsoft. Andere medeoprichters Sam Altman, Greg Brockman en Ilya Sutskever leggen de aanklacht nu naast zich neer. ‘We zijn bedroefd dat het zover heeft moeten komen met iemand die we diep bewonderd hebben’, melden ze in een bericht op de OpenAI-website.

Ook hebben ze nu mails gepubliceerd die zouden laten zien dat Musk juist wel winst wilde maken met het bedrijf. In een van de mails van Musk staat: ‘Een ommezwaai naar winst zou na verloop van tijd een duurzamere inkomstenstroom kunnen creëren en investeringen kunnen opleveren.’

Begin 2017 zagen de oprichters dat er voor de ontwikkeling van AI een enorme hoeveelheid rekenkracht nodig is en dus ook een enorme financiële injectie. ‘Miljarden dollars per jaar. Veel meer dan Elon dacht dat we als non-profit zouden kunnen bijeenbrengen’, meldt OpenAI.

Musk verliet het bedrijf in 2018, zo’n drie jaar na de oprichting. Vlak daarvoor zou hij beloofd hebben te helpen om miljarden dollars voor OpenAI op te halen.