Google zet formulier voor verzoeken tot verwijdering uit zoekresultaten online

Google heeft een formulier online gezet waarmee mensen verzoeken kunnen indienen om zoekresultaten met daarin hun naam te verwijderen. Google reageert daarmee op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, eerder deze maand.

Op het formulier kunnen mensen aangeven welke  zoekresultaten moeten worden verwijderd en waarom. De gebruiker moet zelf alle afzonderlijke links specificeren. De aanvragen worden vervolgens (handmatig) door medewerkers van Google beoordeeld en, als het verzoek gehonoreerd wordt, verwijderd uit de Europese indexen van de zoekmachine. De links blijven vooralsnog wel toegankelijk via de indexen van Google buiten Europa. Een van de voorwaarden voor het indienen van een verzoek is het meesturen van een kopie van een identiteitsbewijs.

Eerder deze maand oordeelde het Europese Hof van Justitie dat mensen het recht hebben om ‘vergeten’ te worden. Het hof vond dat mensen een verzoek moeten kunnen indienen bij zoekmachines als ze vinden dat resultaten fout zijn of irrelevant. Een Spanjaard had de zaak aangespannen. Het stoorde hem dat er informatie over de gedwongen verkoop van zijn huis in beeld kwam als er op zijn naam werd gezocht in Google.

Google-topman Larry Page zegt tegen de Financial Times dat het bedrijf is overvallen door de uitspraak van het Hof. Hij wil zich meer mengen in de privacy-discussie in Europa. Daarom richt Google een commissie op met privacy-experts uit verschillende landen. Die moet met een advies komen over hoe Google moet om gaan met het recht om ‘vergeten’ te worden.

Een dag na het online zetten van het formulier had Google al 12.000 verzoeken tot verwijdering van zoekresultaten ontvangen.

Bron: NOS