Genomineerden Beste Bibliotheek Award 2022 bekend

Voor de Beste Bibliotheek van Nederland, de prijs die Bibliotheekblad (zusterblad van IP) en Stichting NBD Biblion op 1 november zullen uitreiken, hebben zich vijf bibliotheken genomineerd. Daarnaast zijn er twee awards te winnen voor de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd.

Beste Bibliotheek Award

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. De verkiezing wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet. 

Dit jaar zijn de volgende bibliotheken genomineerd:

  • Bibliotheek Almelo
  • Bibliotheek Goes
  • Bibliotheek Hoogezand
  • Bibliotheek Noordwijk
  • Bibliotheek Terneuzen

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Op de website van Bibliotheekblad kan iedereen van 1 tot en met 23 oktober een stem uitbrengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. De stem van de vakjury telt twee keer mee, de publieksstem één keer. De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion/Bibliotheekblad Award. 

Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd

Tevens wordt dit jaar voor het eerst de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd georganiseerd. Het thema is: wat betekent de bibliotheek voor jou? Of: hoe heeft de bibliotheek jouw leven veranderd? Deze wedstrijd staat onder voorzitterschap van Gerdi Verbeet. Inzenden kan tot en met 1 augustus. Er zullen op 1 november twee awards worden uitgereikt (in de categorie jeugd tot en met 16 jaar en de categorie 17 jaar en ouder) tijdens een livestreamsessie die gehouden wordt bij NBD Biblion in Zoetermeer.