Arjen Dijkstra nieuwe directeur van Tresoar

Het Algemeen Bestuur van Tresoar heeft Arjen Dijkstra benoemd tot nieuwe directeur van de Friese erfgoedinstelling. Hij begint op 1 oktober en volgt Bert Looper op, die vorig jaar juli zijn directeurstaken neerlegde. Het afgelopen jaar is hij vervangen door Rien Vrijenhoek (a.i.).

Dijkstra is nu nog directeur van het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In die functie begeleidde hij de herinrichting van het museum. Daarnaast zette hij zich in om het publiek bij de wetenschap te betrekken. Ook adviseerde hij het college van bestuur van de Groningse universiteit op dit gebied.

Dijkstra studeerde geschiedenis aan de RUG en specialiseerde zich in cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de wetenschap. Vanaf 2011 was hij docent aan de RUG en coördineerde hij de Scholierenacademie van die universiteit. Daarnaast deed hij historisch onderzoek bij de afdeling Fries, onder andere naar de geschiedenis van het Franeker Planetarium. Dit resulteerde in 2021 in een veelbesproken biografie van de Friese astronoom Eise Eisinga (1744-1828). Sinds 2018 geeft Dijkstra leiding aan het Universiteitsmuseum.