Eredoctoraat Open Universiteit voor internationaal AI-expert Pattie Maes

De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan prof. dr. Pattie Maes, hoogleraar Media Arts and Sciences aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). ‘Ze heeft indrukwekkend wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van kunstmatige intelligentie en uitzonderlijk bijgedragen aan diverse toepassingen op dit terrein.’

De Belgische informaticus Maes is altijd een pionier geweest in haar vakgebied, zo stelt de OU. Ze promoveerde in 1987 op Computational Reflection aan de Vrije Universiteit Brussel en vertrok twee jaar later naar de Verenigde Staten om bij MIT onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie en ‘software agents’. Ze was pionier op het gebied van de aanbevelingssystemen die nu online alomtegenwoordig zijn en was een van de baanbrekers op het gebied van ‘wearables’. Nu leidt ze de onderzoeksgroep Fluid Interfaces van het MIT Media Lab die zich richt op het radicaal heruitvinden van de mens-machine-ervaring.

De laatste jaren is Maes vooral geïnteresseerd in het onderwerp cognitieve verbetering, of hoe immersieve en draagbare systemen mensen kunnen ondersteunen bij kritieke cognitieve functies zoals geheugen, aandacht, leren, besluitvorming, communicatie en welzijn.

Human machine learning

Rector magnificus prof. dr. Theo Bastiaens: ‘We hebben grote bewondering voor Maes’ baanbrekend onderzoek naar artificiële intelligentie, in het bijzonder de technologische toepassingen ervan in human machine learning. Een lichtend voorbeeld van excellent onderzoek, in teamverband, interdisciplinair, academisch én toepassingsgericht. Met de toekenning van het eredoctoraat wil de Open Universiteit ook waardering uitspreken voor de creativiteit en ondernemingszin waarmee ze de onderzoeksresultaten naar de praktijk brengt.’

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 38e dies natalis van de Open Universiteit op vrijdag 23 september in Heerlen. Erepromotor is prof. dr. Hans van Ditmarsch, hoogleraar Artificiële intelligentie.