Gelders Archief zet 5400 foto’s uit WO II online

Het Gelders Archief heeft vorige week bijna 5400 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog online gezet. Het betreft vooral afbeeldingen die in jaren 1940-1945 gemaakt zijn in de omgeving van Arnhem.

In de collectie is de Slag om Arnhem (september 1944) goed vertegenwoordigd, maar ook andere onderwerpen komen aan bod, zoals de meidagen van 1940, Fliegerhorst Deelen en Luftwaffepersoneel, de NSDAP en de NSB, kazernes en Duitse soldaten en foto’s die zijn genomen door militairen van de Luftwaffe rond vliegveld Deelen en door de Wehrmacht in de Willemskazerne. De fotocollectie bevat ook albums uit het dagelijks leven van Duitse soldaten, inclusief uitstapjes in het land.

De fotocollectie is niet vrij beschikbaar voor hergebruik. Een downloadknop ontbreekt en de afbeeldingen zijn voorzien van een watermerk van Het Gelders archief. Van een deel van de collectie is bij het Gelders Archief onbekend welke locaties en personen in beeld zijn gebracht. Collectiebeheerder Geert Maassen roept mensen op om te reageren met tips, aanvullende informatie en correcties.