Fotowedstrijd Wiki Loves Monuments 2015 van start

Wiki Loves Monuments, de jaarlijkse fotowedstrijd van Wikimedia Nederland, gaat binnenkort weer van start. Duizenden deelnemers zullen in de maand september foto’s van monumenten en historische plaatsen uploaden naar Wikimedia Commons, Wikipedia’s database voor foto’s. Daarmee zijn deze foto’s vrij beschikbaar voor iedereen.

Wiki Loves Monuments is een Nederlands initiatief, dat sinds de eerste Nederlandse versie in 2010 is uitgegroeid tot een internationale fotowedstrijd met steeds meer deelnemende landen. In 2014 werd de wedstrijd in 39 landen georganiseerd; deelnemers uploaden toen meer dan 322.000 foto’s. Dit jaar wordt de wedstrijd voor het eerst gehouden in Letland, Brazilië en Maleisië. Wiki Loves Monuments is door het Guinness Book of Records erkend als de grootste fotowedstrijd ter wereld.

Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt, organiseert dit jaar voor de vijfde keer Wiki Loves Monuments. Van veel Nederlandse monumenten is nog steeds geen foto beschikbaar op Wikimedia Commons. Foto’s van nationale, provinciale en gemeentelijke monumenten die tussen 1 en 30 september via het wedstrijdformulier worden geüpload maken kans op een uitgebreid prijzenpakket, beschikbaar gesteld door diverse sponsoren. De Nederlandse prijsuitreiking vindt plaats in Utrecht op 28 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland.

Dit jaar is er een speciale categorie voor de mooiste foto van een Dudok monument: een monument gebouwd door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige, Willem Dudok (1884-1974). Er wordt ook een fotografieworkshop aangeboden, toegespitst op de monumentale gebouwen van Willem Dudok. Deze workshop, georganiseerd in samenwerking met het Museum Hilversum en het Dudok Architectuur Centrum, zal worden gehouden op 19 september in Hilversum. Meer informatie hierover is te vinden op www.wikilovesmonuments.nl. Daarnaast is er dit jaar ook een speciale prijs voor de beste foto van een ‘ornament’ of gedetailleerde versiering aan een monument.