Felix Meritis wordt mogelijk literatuurhuis

Derk Haank, directeur van Springer Science+Business Media, wil het Amsterdamse debatcentrum Felix Meritis kopen om er een literatuurhuis van te maken. Dat meldt NRC Handelsblad. Het pand, aan de Keizersgracht in Amsterdam, zou het nieuwe onderkomen van de literaire uitgeverijen De Arbeiderspers, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Querido moeten worden. Haank is sinds kort mede-eigenaar van deze uitgeverijen.

In februari ging de stichting die debatten en evenementen in Felix Meritis organiseert, failliet. De gemeente Amsterdam kocht het pand met als doel om het door te verkopen aan een partij die het weer een culturele bestemming zou geven. Haank is een van de 7 bieders. In de plannen van Haank zijn belangrijke rollen weggelegd voor Jan Willem Sieburgh (voormalig zakelijk directeur van het Rijksmuseum) als zakelijk leider, en voor Paulien Loerts, directeur van de genoemde literaire uitgeverijen. Die werden in mei 2014 afgestoten door WPG om financieel weer gezond te worden. De uitgeverijen hebben per 1 januari 2015 geen eigen onderkomen meer. Over de precieze invulling van dit ‘literatuurhuis’ is nog niets bekendgemaakt.

In 1988 vestigde de Stichting Felix Meritis ((‘Gelukkig door verdiensten’) zich in het pand met een Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap. Felix Meritis werd zoals voorheen een internationale ontmoetingsplaats voor kunstenaars, wetenschappers, culturele ondernemers en politici en en bood ruimte aan het publieke debat, culturele processen en internationale projecten en uitwisselingen. De stichting kwam in 2013 in financiële problemen en is in februari 2014 failliet verklaard. Het pand werd in april 2014 aangekocht door de Gemeente Amsterdam.

Foto Felix Meritis: Wikimedia Commons