Eye opent nieuwe interactieve filminstallatie voor ‘beeldend zoeken’

De vaste presentatie van Eye Filmmuseum is verrijkt met de nieuwe presentatie Film Catcher. Hiermee kunnen bezoekers beeldend, associatief en interactief zoeken door de collectie. 

Met Film Catcher kunnen bezoekers zich onderdompelen in beelden uit duizend films uit de rijke collectie van Eye (54.000 films, oftewel 200.000 filmblikken, waarvan ruim 20 procent gedigitaliseerd) en deze doorzoeken. Er staan negen tablets op vaste plekken in de ruimte opgesteld, waarop uit ruim dertig filters kan worden gekozen, zoals menigte, bloemen, fietsen, dansen, tekenen en landschap. Door zo’n filter toe te passen komen er verrassende beeldverzamelingen tevoorschijn. Deze scènes worden geprojecteerd op de wanden die rondom in de ruimte staan. Wie nieuwsgierig is uit welke film een scène komt, kan deze ‘vangen’ op de tablet en er meer over lezen of de hele film bekijken.

Sensory Moving Image Archive 

Veel zoekinterfaces zijn gebaseerd op taal, maar inmiddels zijn er nieuwe technieken voor beeldherkenning en beeldanalyse beschikbaar die andere zoekmethoden mogelijk maken. Zo ontwikkelde Eye deze associatieve en interactieve manier van zoeken. Film Catcher bouwt voort op wetenschappelijke inzichten vanuit het NWO-onderzoek Sensory Moving Image Archive (SEMIA), waarin is onderzocht hoe audiovisuele collecties doorzoekbaar kunnen worden gemaakt op basis van visuele kenmerken.

Film Catcher bevindt zich in de vaste presentatie van Eye met topstukken uit de collectie filmapparaten. Deze voert onder andere langs de Pods – mini-cinema’s –, en langs interactieve installaties als de Flipbook en Green Screen, waar bezoekers een zogeheten ‘duimbioscoop’ kunnen maken en kunnen figureren in een filmscène.

Van 12 t/m 23 december 2022 is Film Catcher dagelijks gratis te bezoeken van 10:00 tot 18:30, en vanaf 24 december elke dag van 10:00 tot 18:30 op vertoon van een film- of tentoonstellingsticket. Voor kinderen t/m 17 jaar is de toegang gratis.