UvA-eredoctoraat voor informaticus en AI-expert Christopher Manning

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent een eredoctoraat toe aan de Australische informaticus en expert op het gebied van AI Christopher Manning. Hij wordt onderscheiden voor ‘zijn baanbrekende onderzoeksbijdragen op het terrein van natural language processing (NLP)’. 

Manning is hoogleraar Computerwetenschappen en Taalkunde aan Stanford University. Daarnaast is hij een sleutelfiguur in het onderzoek naar natuurlijke taalverwerking door computers (NLP). Enkele van zijn meest invloedrijke bijdragen zijn de ontwikkeling van een innovatieve technologie voor natuurlijke taalparsing in de vroege jaren 2000 en de GloVe-methode voor woordinbedding, een techniek om tekst om te zetten in getallen om de taal van de mens te begrijpen. Sinds begin 2010 is zijn groep wereldleider in de revolutionaire ontwikkelingen van deep learning voor NLP. Met 183.000 citaties is Manning ’s werelds meest geciteerde onderzoeker op het gebied van natuurlijke taalverwerking, meldt de UvA. Daarnaast is hij een belangrijke internationale speler in het onderwijs over NLP, door zijn studieboeken en cursussen aan Stanford. 

‘We zien dat deze toekenning van belang is voor onderzoekers vanuit meerdere disciplines: niet alleen in de informatica en kunstmatige intelligentie, maar ook in de richting van de sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en rechten. Mannings werk is technisch zeer geavanceerd en heeft een diepgaande maatschappelijke impact. Denk bijvoorbeeld aan de verwerking van juridische teksten’, aldus erepromotoren Max Welling, hoogleraar Machine Learning, en Khalil Sima’an, hoogleraar Computational Linguistics aan de Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Het eredoctoraat zal worden uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op 9 januari 2023.

Fotocredit: Stanford.