Europeana Sounds wil de jukebox van Europa worden

Een bijeenkomst in de British Library stond in het teken van de lancering van een nieuw project van Europeana: Europeana Sounds. Het project zal ruim een miljoen digitale items die betrekking hebben op geluid, en die afkomstig zijn uit audioarchieven en bibliotheken door heel Europa, verzamelen en ontsluiten via de catalogus van het samenwerkingsverband.

Kennisland is betrokken bij de bouw van Europeana Sounds en geeft ook een toelichting op het project. De organisatie schrijft onder meer:

“De doelstelling is om de beschikbare miljoen objecten die iets te maken hebben met geluid (van audiobestanden tot songteksten) te verdubbelen in de Europese digitale bibliotheek Europeana. Het gaat niet alleen om muziek uit verschillende genres, zoals klassiek, pop, rock en folk, maar ook om taalopnames, dialecten, orale geschiedenis en natuur- en omgevingsgeluiden (zoals deze merel). Momenteel bestaat de collectie van Europeana slechts voor 2% uit geluid, hoewel het een van de meest populaire mediatypes is. Aan het einde van het project hopen we beter tegemoet te kunnen komen aan de vraag van Europeana-gebruikers naar toegankelijk geluid met een hoge kwaliteit.

Het project wordt gecoördineerd door de British Library en zal drie jaar duren (2014-2017). Kennisland rondt zijn werk in 2016 af. Europeana Sounds wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Kennisland ontvangt hiernaast een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.”

Meer informatie over Europeana Sounds is te vinden op de projectpagina.