Archief Eemland introduceert freemium model voor website ‘Het bewaren waard’

Archief Eemland heeft bekendgemaakt dat het voor de in mei te lanceren website ‘Het bewaren waard’ een freemium verdienmodel zal hanteren, waarbij deelnemers tot 1 GB aan documenten en foto’s gratis kunnen opslaan op de website.

Archief Eemland zal Het bewaren waard op 1 mei lanceren. De site is het afgelopen jaar gebouwd in samenwerking met Picturae en Zicht Online, met als doel te fungeren als platform voor crowdsourcing rondom historische informatie over Amersfoort en omgeving. De website is bedacht door Archief Eemland, maar wordt landelijk uitgezet. Het concept kan worden opgeschaald tot een landelijk model waar andere archieven in Nederland in kunnen participeren. Zo start de website in Amersfoort en groeit het langzaam uit tot een landelijk platform. Picturae is onder andere de webbouwer van de landelijke crowdsourcingwebsite VeleHanden. Zicht Online heeft afgelopen jaren de vormgeving verzorgd van WieWasWie en GahetNa, twee websites met een landelijke amibitie en uitstraling.

Freemium is een verdienmodel waarbij een product of dienst gratis wordt aangeboden, maar men geld vraagt voor geavanceerde gebruiksmogelijkheden, functionaliteiten, of virtuele goederen. Door dit model te hanteren hoopt Archief Eemland de kosten van het project te dekken zonder hoogdrempelig te worden voor potentiële deelnemers. De lancering van Het bewaren waard valt samen met de verhuizing van het archief naar het Eemhuis op het Eemplein in Amersfoort. Op de website kan een introductiefilmpje van het project worden bekeken.

Zie ook:

Archief Eemland lanceert ErfgoedTV

Lancering erfgoedtafel van Archief Eemland

Samenwerking Utrechts Archief en Archief Eemland

Reageren