Eerste digitale museum over lhbtq-cultuur in Amsterdam

Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben een digitaal lhbtq-museum gemaakt, met als thema VR for Diversity. Het moet betrouwbare en positieve informatie bieden over de lhbtq-cultuur.

De studenten van de HvA-master Digital Design hebben in opdracht van VR-onderzoeker Mirjam Vosmeer het afgelopen studiejaar hard gewerkt aan een virtualrealitymuseum over de lhbtq-cultuur, zo schrijft Het Parool. Volgens Vosmeer biedt virtual reality de mogelijkheid op laagdrempelige wijze een groot publiek te bereiken. ‘Met een VR-bril kun je een museum naar je huiskamer halen, het is allesomvattend.’

Wat begon als een onderzoeksopdracht, eindigde in een expositie op verschillende plekken in Amsterdam. De expositie omvat eigenlijk niet meer dan een ruimte en een VR-bril, maar wanneer je deze bril opzet, beweeg je je als bezoeker door het virtuele museum en de expositieruimtes heen.

Gijs Stork, curator bij het platform Queer Currents dat de ruimte voor de expositie biedt, hoorde van het initiatief en was gelijk enthousiast. ‘Fantastisch dat er nu een plek is waar het verhaal en de geschiedenis van queer op een genuanceerde wijze worden verteld.’ Zo leert de museumbezoeker onder meer over homorechten wereldwijd, over gender via een ‘genderbread person’ (zie foto) en is er een expositie met werk van de Pride Photo Exhibition 2022. 

Het VR-museum is als onderdeel van Queer Currents en Pride Amsterdam tot 7 augustus op verschillende locaties in de stad gratis te bezoeken.