Erasmusprijs 2015 naar Wikipedia

Stichting Praemium Erasmianum heeft op 15 januari bekendgemaakt dat Wikipedia de Erasmusprijs 2015 krijgt. Deze internationale internetencyclopedie, die precies veertien jaar bestaat, wordt volledig door vrijwilligers gemaakt. De prijs gaat dan ook naar de internationale gemeenschap van Wikipedia-bewerkers.

De Stichting Praemium Erasmianum, in 1958 opgericht door Prins Bernhard der Nederlanden, reikt jaarlijks de Erasmusprijs uit aan een persoon of instelling die in Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Wikipedia wordt gelauwerd omdat de internetencyclopedie wereldwijd op een democratische manier kennis beschikbaar maakt. De prijs gaat specifiek naar de Wikipedia-community, de internationale gemeenschap van vrijwilligers achter Wikipedia. De Erasmusprijs wordt in het najaar van 2015 uitgereikt aan vertegenwoordigers van de internationale Wikipedia gemeenschap.

In Nederland zijn zo’n 1500 ‘Wikipedianen’ actief. Wikimedia Nederland ziet de Erasmusprijs als een kroon op het werk van de vrijwilligers. Directeur Sandra Rientjes: ‘We weten dat Wikipedia ook in Nederland voor veel mensen een van de belangrijkste bronnen van informatie is. Voor hen is Wikipedia er gewoon. Mensen realiseren zich meestal niet dat alleen al in Nederland achter de schermen honderden vrijwilligers actief zijn. Wereldwijd zijn dat er tienduizenden. Het is heel terecht dat de Erasmusprijs juist naar de Wikipedia-gemeenschap gaat.’

De Stichting Praemium Erasmianum is onder de indruk van het open karakter van Wikipedia en de kritische aandacht voor tekst en bronnen. Rientjes: ‘Iedereen kan een bijdrage leveren aan Wikipedia maar je kunt niet zomaar wat opschrijven. Een goed Wikipedia-artikel schrijven kost tijd en doorzettingsvermogen, en elke bijdrage wordt door andere Wikipedianen heel kritisch bekeken. Het is bijzonder dat mensen dat in hun vrije tijd willen doen, zeker in landen waar open toegang tot informatie niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland.’

De Erasmusprijs gaat meestal gaat de prijs naar een individu. Slechts een handvol organisaties, waaronder Amnesty International en de Internationale Commissie van Juristen, ging de Wikipedia-beweging voor en nog nooit eerder kreeg een groep de prijs.